جمعی از کارشناسان و استادان صاحب تجربه در حوزه اقتصاد ، صنعت و مشکن در خوزستان دور هم گرد آمدند و در نشستی با عنوان بررسی وضعیت بازار مسکن این استان نظرات متفاوت و برخی هم مشابه ارائه کردند.
در میان نظرات ارائه شده نبود تناسب در عرضه و تقاضا و توجه نکردن به کیفیت ساخت و تولید مسکن عمده چالش های پیش روی این صنعت در استان مطرح شد.
مرتضی افقه استاد اقتصاد دانشگاه های شهید چمران اهواز و تهران در این نشست گفت: صنعت مسکن تاثیر زنجیره ای در اقتصاد کشور دارد که به دلیل بی تدبیری ها دچار چالش های بسیاری شد.
وی افزود: مسکن بخشی از تولید است و تا زمانی که تولید به یک امر مقدس تبدیل نشود توسعه کشور همچنان به حالت معکوس باقی می ماند.
افقه اظهار کرد: تولید در مجموع ارزش نیست در کشور نه تنها تولید کننده تقدیر نمی شود که تنبیه هم می شود ، ساختارهای سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی به گونه ای است که تولیدکننده تنبیه می شود.
نایب رییس اتاق بازرگانی و صنایع و معادن اهواز هم گفت: در بخش مسکن انبوه سازان به کیفیت تولید توجه نکرده اند باید در این زمینه ذائقه سازی و آن را به برند تبدیل کرد.
فرامرز احمدی نژاد افزود: در ساخت مسکن باید جذابیت وجود داشته باشد و این جذابیت برای هر دو طرف تولید کننده و متقاضی است.
وی گفت: ایجاد جذابیت در ساخت مسکن باید منطبق با خواست متقاضیان و با توجه به توان مالی آن ها باشد و این تجربه ای است که در دیگر مناطق کشور لحاظ می شود.
فرشید پورحاجت افزود: با این وجود انیکه هنوز تقاضای موثر در بازار مسکن وجود دارد اما بانک ها در عمل حوزه تولید مسکن را فلج کرده اند و اگر صنعت ساختمان فلج شود یک هزار و 200رشته شغلی در کشور نابود می شود.
وی اضافه کرد: یکی از دلایل رکود کشور هم این است که بخش مسکن در مسیر رونق نیفتاده است.
پورحاجت اضافه کرد: بانک مسکن به عنوان بانک تخصصی بخش مسکن در سال های اخیر انحصاری شده و کاری کرد که صنعت مسکن در کشور فلج شود به گونه ای که در بهترین شرایط بیش از 25درصد سود در بخش مسکن سودآوری ایجاد نشد در حالی که بانک ها با سود 33درصد تسهیلات پرداخت می کنند.
وی ادامه داد: در یک سال گذشته 55درصد کاهش صدور پروانه بهره برداری مسکن داشتیم که نشان از رکود بخش مسکن دارد.
این کارشناس حوزه مسکن و ساختمان اظهار کرد: در زمان حاضر برای ایجاد تعادل در بازار مسکن باید یک میلیون و 200هزار واحد مسکن در کشور ساخته شود و تا زمانی که وضعیت به این صورت است بازار مسکن تکان نمی خورد.
نبود نظارت بر سازمان نظام مهندسی
پورحاجت همچنین بر نبود نظارت بر عملکرد سازمان نظام مهندسی انتقاد کرد و افزود: در پنج سال گذشته هیچ نظارتی بر این سازمان نشده و تمام نرخ های تعیین شده از سوی این سازمان بدون قیمت گذاری صورت می گیرد.
وی گفت: این سازمان می توانست سازمان توسعه ای و بازوی محکم در کنار استانداری و شهرداری ها باشد اما به یک بنگاه اقتصادی تبدیل شده به گونه ای که درآمد این سازمان در دو سال گذشته از 130به 280میلیارد ریال رسیده است.
پورحاجت هیچ تفاوتی بین سازندگان مسکن قائل نشد و گفت: همانطور که وزیر راه و شهرسازی هم گفته همه می توانند خانه بسازند اما باید صلاحیت لازم را داشته باشند.
وی افزود: وزارت راه و شهرسازی اهتمام ویژه ای به تدوین آیین نامه دارد که بر اساس آن دیگر به مجری ذیصلاح و سازمان نظام مهندسی نیازی نیست.
رییس اتحادیه املاک اهواز هم گفت: در کشورهای جهان 80درصد ارزش خانه به صورت وام و مابقی از سوی مصرف کننده تامین می شود و 60میلیون تومان وامی که در اهواز به این منظور تعلق می گیرد به هیچ وجه کافی نیست.
قنبرعلی زنگنه افزود: در مورد مسکن مهر هم بر خلاف اصفهان و شیراز و مناطقی از این قبیل مکان یابی مناسبی در اهواز صورت نگرفت و مناطقی که انتخاب شدند امکانات زیربنایی ندارند.
وی دولت را در روند ساخت و سازها بی تقصیر ندانست و افزود: با وجود افزایش تورم در کشور در زمینه مسکن رشدی نداشتیم و به این دلیل بر تولیدکننده فشار وارد شده است.
عضو شورای اسلامی شهر اهواز نیز گفت: اهواز 400هزار نفر حاشیه نشین دارد که می توان مردمان این مناطق را برای سکونت در شهرهای جدید شیرین شهر و شهر رامین اسکان داد.
هوشنگ شیرمردی افزود: اهواز پتانسیل ها و فرصت های سرمایه گذاری بسیاری در زمینه مسکن دارد که با یک برنامه ریزی منظم می توان اثرگذار بود.
وی اضافه کرد: هدف از تاسیس سازمان زمین و مسکن رونق بخش مسکن بود که تنها 30 تا41درصد املاک شهرداری شناسایی و شناسنامه دار شد؛ اراضی که می توانست برای ساخت و ساز در اختیار انبوه سازان قرار گیرد.
شیرمردی با انتقاد از عملکرد سازمان نظام مهندسی ساختمان تاکید کرد: این سازمان باید تحت نظارت شورای اسلامی شهر اهواز باشد.
وی اضافه کرد: بحث مسکن مهر در خوزستان مانند کارخانه ماشین سازی بود که قرار شد بهترین ماشین ها را بسازد اما پیکان هم تحویل نداد.
رییس انجمن شرکت های عمرانی استان خوزستان هم گفت: مسکن مهر در خوزستان و اهواز مهری نداشت و بی مهری کرد.
علی باقر طاهری افزود: مسکن مهر به شرکت هایی واگذار شد که صلاحیت نداشتند؛ به عنوان نمونه شرکتی عهده دار این کار شد که رتبه پنج هم نداشت و 10برابر ظرفیت اجرایی اش به این شرکت کار واگذار شد.
راستگو گفت: وقتی مسایل اجرایی و سیاسی با هم تلفیق می شود نتیجه ای جز این هم نخواهد داشت؛ یکی از مواردی که به مسکن مهر وارد است تلفیق آن با مسایل سیاسی است.
وی ادامه داد: در مسکن مهر خوزستان 50درصد پروژه ها به سرانجام رسیده و 54هزار واحد آماده بهره برداری است و پنج هزار واحد دیگر در برنامه قرار دارد.
این مقام مسئول گفت: قضاوت در مورد مسکن مهر مشکل است چرا که بخشی از نیاز جامعه را برآورد کرد اما اشکالاتی به آن وارد است اما به غیر از اهواز در دیگر مناطق خوزستان موفقیت هایی داشت.
راستگو گفت: این طرح شکست نخورده و موفق است اما باید از ظرفیت بافت های فرسوده شهری در این زمینه بهره برده می شد.
وی اظهار کرد: در زمینه شهرهای جدید انتقادهایی وارد است اما این طرح متعلق به دو دولت گذشته نبود که بحث ساخت شهرهای جدید به 25 سال قبل بر می گردد.
راستگو گفت: باید در عین احترام به انتقادها دنبال راهکارهایی بود که این بخش از سرمایه های ملی به گونه ای مدیریت شود که در کنار سودآوری به کیفی سازی هم توجه شود.